Utöver att bilarna är dyra är bristen på laddpunkter, alltså möjlighet att ladda bilen, en av anledningarna till att ökningen inte är lika stor bland boende i flerfamiljshus.
I Norrköping och Linköping bor drygt 40 procent av befolkningen i hyresrätt och många av dem hos just de allmännyttiga bolagen. Möjligheten att kunna ladda ett elfordon berör alltså många människor.
M Sverige, tidigare Motormännen, anser att andelen laddbara bilar hade kunna vara cirka 20 procent högre om det varit enklare för boende i flerfamiljshus att ladda bilen.
Fler kan ladda hemma
Hyresbostäder i Norrköping har de två senaste åren gått från 25 till 68 laddpunkter. Stångåstaden i Linköping från 25 till 142.
– Vi ser att intresset ökar bland våra hyresgäster också, men bland villaägarna har man gått före. Jag tror det finns en eftersläpning här, säger Thomas Gustafsson, uthyrningschef på Hyresbostäder i Norrköping.
Hör mer om hur bostadsbolagen resonerar i videon ovan.
Antal laddbara bilar per publik laddstolpe – CPEV-talet
Enligt rekommendationer från EU bör det gå max tio elbilar på varje publik laddpunkt. Då använder man det så kallade CPEV-talet (Charging points per electric vehicle) som bör ligga på 0,1. Sverige är ett av fyra länder i EU som inte klarar kravet.
På Gotland ökade antalet laddpunkter med 28 procent mars 2022 till januari 2023. Laddbara fordon ökade med 36 procent samma period. Det ger ett minus på 6 procent i CPEV-skillnad.
I Östergötland ökade laddpunkterna med 25 procent under perioden och antalet bilar med 47 procent, vilket ger en CPEV-skillnad på minus 15 procent.
Rikssnittet är på minus 42 procent.
Källa: M Sverige.