FKP Scorpios VD Folkert Koopman

Grundaren: ”Handlar inte om ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

Bråvallafestivalens ledning vägrade igår att ställa upp för att svara på medias frågor efter beslutet att lägga ner Bråvallafestivalen 2018. Men under natten mot söndag skickade festivalens grundare ut ett pressmeddelande.

Många har spekulerat i att det är av ekonomiska som festivalen läggs ner. Koopman menar dock att Bråvalla varit vinstdrivande jämfört med exempelvis Hultsfredsfestivalen som la ner för några år sedan.

I år har det enligt företaget sålts 45.162 biljetter. Det är färre än förra året då det såldes 50.000 biljetter.

LÄS MER: ”Hoppas det inte är ett sätt att dölja bolagets brakförlust”

Rädsla och negativ publicitet

Nedgången, Menar Koopman, kan bero på rädsla och negativ uppmärksamhet i media där det handlat mycket om just brotten på festivalen, inte musiken.

LÄS MER: Turistchefen: ”Hårt slag mot Norrköping”

Han säger också att företaget gjort en rad insatser för att trygga området, till exempel servicetorn, belysning, säkerhetspersonal i publikhavet.

LÄS MER: Kommunalrådet: ”Sorgligt att festivalen ställs in”

Cyniskt dra in ekonomin

Att det skulle vara ekonomi som är grunden för att inte ha festivalen och säga att det beror på sexualbrotten, är cyniskt, skriver han. Men han säger ingeting om hur företaget ska göra med sina övriga festivaler i Norden och Europa där också våldsbrott och sexbrott förekommer.

LÄS MER: M: Drastiskt men nödvändigt

Vad som händer efter 2018 är oklart. Företaget har ett 10-årigt avtal med Norrköpings Kommun om att få utnyttja Bråvalla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet