Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Britt Åkerlind: ”Rader tagna ur ett större sammanhang och formuleringarna är olyckliga”

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlinds svar angående hennes mejl till Anders Tegnell i september och kritiken i sociala medier.

Britt Åkerlind har avböjt en intervju men skrivit ett uttalande till media.

”Det refererade mejlet skickades från mig i mitten av september förra året och är skrivet utifrån den situation vi då befann oss i.  Det är några rader tagna ur ett större sammanhang och i efterhand kan jag se att formuleringarna är olyckliga och kan uppfattas på ett annat sätt än vad jag avsåg när jag skrev dem.

Jag delar Folkhälsomyndighetens uppfattning om vilka åtgärder som behöver vidtas för att bekämpa pandemin.

I september 2020 kände vi ännu inte till när ett eventuellt vaccin skulle komma. Debatten handlade mycket om bred provtagning och mindre pratades om människors beteende, vilket har visat sig vara det mest effektiva sättet att begränsa smittspridningen.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessika Eek (V) är bekymmrad över innehållet i mejlet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Britt Åkerlind: ”Redan tidigt våren 2020 hade vi stor smittspridning av coronaviruset som hotade att överstiga sjukvårdens kapacitet av slutenvård. Strategin var då nationellt och regionalt mycket tydlig – att bromsa smittspridningstakten och få tillstånd en immunitet i befolkningen. Detta innebar att man skulle vidta olika åtgärder för att undvika att utsätta befolkningen för smittan i för stor dos. Alla insåg att det var omöjligt att totalt eliminera smittspridning. Samtidigt skulle de sköraste skyddas genom bland annat besöksförbud i exempelvis särskilda boenden. Kraftig nedstängning av samhället var då omöjlig utifrån svensk lagstiftning. Fokus var då också att få fram väl fungerande diagnostik.

Den största framgången är om alla individer i samhället beter sig på ett sådant sätt att smittspridningen totalt blir så liten som möjligt. Att uppmana människor att hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk och skydda de sköraste har under hela pandemin varit mina viktigaste budskap. Tack vare att vaccination nu kommit igång har vi helt andra möjligheter att bekämpa sjukdomen.”

Britt Åkerlinds mejl till Anders Tegnell 16 september 2020 Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer