Louise Etzner Jakobsson hyllas med parad efter bronsmedaljerna vid mästerskapen i Rio. Foto: Patrik Widegren /SVT

Bronsryttaren hyllas med parad

Uppdaterad
Publicerad

Parlympicsmedaljören Louise Etzner Jakobsson från Gotland kommer att hyllas med parad genom Stockholm och får motta hyllningar vid slottet, skriver tidningen Ridsport.

Den 10 juni kommer Louise Etzner Jakobsson att färdas med den Beridna Högvakten genom staden, tidigare har ryttarna Sara Algotsson Osholt och Peder Fredricson hyllats på samma sätt.

”Känns enormt hedrande”

– Det känns enormt hedrande, säger Louise Etzner Jakobsson till SVT Nyheter Öst.

Det blev ingen parad förra året, då det inte var några mer beridna högvakter i kalendern efter Etzners medalj, därför fick paraden skjutas upp till i år, skriver Ridsport.

– Vid sällsynta tillfällen hedrar vi personer eller hästar som har spelat stor roll för den moderna hästnäringen och nu tycker vi att det finns all anledning att uppmärksamma Louises bedrift att ta två bronsmedaljer i Rio, säger Beridna Högvaktens Olof Karlander, till tidningen Ridsport.

Tilldelades årets bragd

I februari tilldelades Louise Etzner utmärkelsen Årets bragd för sina båda paralympics- medaljer men också för sin kamp tillbaka efter olyckan. Nu har hon siktet inställt på nya mål.

– Nu närmast ska jag till Norge och tävla, sedan är det Strömsholm och nationaldagstävlingarna. Sen är det NM i månadsskiftet juni, juli och SM i början av augusti, säger Louise Etzner Jakobsson.

Största målet EM i Göteborg

Vidare ligger EM i Göteborg en bit in i augusti som största mål hittills, berättar Louise Etzner.

– Det är jättestort, omkring 600 hästar kommer vara på plats, när det hålls tävlingar i paradressyr, dressyr, hoppning och körning, i centrala Göteborg, säger Louise Etzner Jakobsson.

Hur toppar du formen på Zernard?

– Just nu känns formen bra, jag laddar inte på något speciellt eller extra sätt. Men jag varvar träning med utepass, skrittar ut mycket, han kan sina saker och det är viktigt att han mår bra och håller sig frisk och fräsch, säger Louise Etzner Jakobsson.

Se Etzner Jakobssons bronsritt här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.