Foto: SVT

Butiker i city får låna elcyklar för leverans

Uppdaterad
Publicerad

I Linköping rustas det för att försöka dämpa fallet för verksamheterna inne i centrum. Bland annat får uteserveringar slå upp tidigare än vanligt – och nu erbjuds dessutom butiker och restauranger att låna elcyklar för hemleverans.

Som SVT Nyheter Öst kunde berätta redan i helgen så har Linköpingspolitikerna ordnat så att uteserveringar i staden ska få öppna redan till nästa helg – mer än en månad tidigare än vanligt.

Detta på grund av Coronaviruset som fört med sig att allt färre besöker krogar, caféer och restauranger när myndigheterna uppmanar allmänheten att undvika stora folksamlingar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Erbjuds elcyklar gratis

Nu kommer även nästa initiativ när butiker erbjuds att gratis få låna de elcyklar som står utplacerade runt om i Linköping. Syftet är att butikerna ska kunna använda dessa för hemleverans av varor, mat och dylikt. Så kallade bikeaways.

– Framförallt så att butiker och restauranger ska kunna leverera till de som är i riskgrupper och inte bör vara ute, men jag märker också av att människor är väldigt måna om det lokala, att man vill ha kvar sin fysiska butik eller favoritrestaurang. Då gäller det att vi hjälps åt nu så att de förblir kvar, säger David Nilsson, vd för Citysamverkan i Linköping.

Hör mer om initiativet i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet