Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I processen att göra kalksten till cement bildas koldioxid. Detta vill företaget nu få bort genom att använda carbon capture and storage (CCS)-teknik. Men ett längre tillstånd att bryta kalk är helt avgörande säger vice vd Karin Comstedt Webb i klippet. Foto: SVT

Cementa fortsätter med planerna på koldioxidlagring

Uppdaterad
Publicerad

Cementa meddelade på måndagen att man kommer att fortsätta med planerna på att fånga in koldioxid som kommer från cementproduktionen i Slite och lagra den under havsbottnen utanför Norge.

Anläggningen i Slite är en av största utsläpparna i Sverige och lösningen med koldioxidlagring skulle minska Sveriges koldioxidutsläpp med tre procent.

Cementa vill på detta sett kunna ta fram cement som möjliggör klimatneutral betong år 2030. Bolaget kommer då att behöva göra satsningar i fabriken och hamnen på Gotland för 10 miljarder kronor.

Gotland

Mer el och nytt brytningstillstånd

Att kunna förverkliga planerna kommer dock att kräva betydligt mer elektricitet än idag. En elnätsförstärkning efterfrågas därför av cementjätten. En annan, men också helt avgörande faktor, är ett nytt, långt tillstånd att bryta kalk i bolagets kalkbrott i närheten av Slitefabriken.

Utan ett långsiktigt tillstånd kommer man inte att kunna gå vidare med koldioxidlagringen.

I dagsläget har Cementa ett tidsbegränsat tillstånd att bryta kalk. En ansökan om ett längre tillstånd kommer att lämnas in för miljöprövning hösten 2022.

I klippet ovan hör du Carin Comstedt-Webb, vice vd för HeidelbergCement i Sverige, kommentera tillståndsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet