Cementa: ”Vi ska vara koldioxidneutrala år 2030”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1,6 miljoner ton koldioxid släppte Cementas fabrik på Gotland ut förra året. Det placerar anläggningen på andra plats över de företag som släpper ut mest i Sverige. Men målet är att bli koldioxidneutrala till år 2030.

Just nu pågår FN:s klimatmöte i Polen. Mötet, och de riktlinjer som kommer därifrån, är något som Cementas ledning ser positivt på.

– Det är viktiga steg för att nå hålbarhet. Vi har satt upp vår egen hållbarhetsvision, där vi ska vara koldioxidneutrala år 2030. Det här ger draghjälp till oss i den processen, säger Fred Grönwall, platschef för Cementa i Slite.

Att få ner sina utsläpp är något som blir allt viktigare i konkurrensen.

– Man vill ha grön cement, som är miljömässigt attraktiv. Där ser jag också att nu går det undan här i Sverige, medvetenheten ökar. Det är också en förutsättning för att vi ska kunna göra den satsningar som kommer att krävas, säger Fred Grönwall.

Byter till fossilfria bränslen

Anledningen till att så mycket koldioxid – 1,6 miljoner ton förra året – släpps ut från just den här fabriken, är den process som gör kalk till cement. I takt med att klimatet blivit en allt viktigare samhällsfråga, så har man börjat jobba allt mer för att få bort utsläppen.

Man byter bland annat till fossilfria bränslen i anläggningen, och i framtiden kommer CCS-tekniken, det vill säga att lagra koldioxid i marken, att behöva användas.

– Ja, det tror jag. Men det är för att nå den sista biten. Vi kommer att komma väldigt långt innan dess och vi har en spännande och häftig resa att göra. Men CCS kommer att komma där i framtiden som sista pusselbiten, säger Fred Grönwall.

Fred Grönwall, platschef för Cementa i Slite på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.