Foto: SVT

Chansen till äldreboende avgörs av var du bor

Publicerad

Trots att de äldre har blivit fler har kommunerna stängt så många äldreboenden att många gamla nu tvingas slåss i domstol för att få en plats. SVT:s granskning visar att chansen att få flytta in på ett äldreboende avgörs av var i landet du bor.

32.000 platser på äldreboenden försvann under 2000-talet. Det är en tydlig trend i de flesta kommuner i Sverige. Ambitionen är att de gamla ska vårdas i hemmet så länge som möjligt.  

Det här har lett till att många gamla tvingas bo kvar hemma mot sin vilja. 

#hemtillvarjepris

– I och med att man har dragit ner så snabbt på äldreboenden har det blivit mycket mera tvång att bo hemma, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

Stora skillnader i landet

SVT har tagit fram siffror som visar att skillnaderna i landet är stora. Det kan vara fyra gånger så stor chans att få flytta till ett äldreboende om du bor i rätt kommun.

I till exempel Örebro bor mindre än fem procent av 80-plussarna på äldreboende. Där finns en tydlig ambition att vårda människor i hemmet och man har byggt ut hemsjukvården.

I Linköping bor mer än 18 procent av de äldre över 80 år på äldreboende. Där har man behållt sina äldreboenden, och även servicehusen, medan många andra kommuner lade ner äldreboenden.

Varje kommun lägger egen ribba

Vilken sorts äldreomsorg du får beror alltså helt på i vilken kommun du råkar bo. 

– I praktiken är det upp till varje kommun att lägga ribban för vilka behov det är vi ska tillgodose. Så det betyder ju då att vi har oerhört stor variation mellan Sveriges kommuner när det gäller vilka behov som ska tillgodoses och vilka personer som ska få äldreboende, säger Mats Thorslund, professor i socialgerontologi, som forskar om äldrefrågor. 

I takt med att äldreboenden har lagts ner har det blivit allt svårare att få en plats. I dag tvingas många äldre därför slåss i domstol för att komma in på äldreboende.

Och det kan bli uttdragna processer för de gamla och deras anhöriga. 

– Har kommunen inte tillräckligt med platser, då höjer man ribban. Då säger man: Du har ett behov som gör att du inte behöver en plats, säger Mats Thorslund.

Efterlysning

HÖR AV DIG!

SVT granskar just nu äldreomsorgen. Har du tips och erfarenheter?

Hör av dig till hemtillvarjepris@svt.se.

Du får vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet