Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trycket på 1177 för hårt – Coronalinjen öppnad i Östergötland

Trycket på 1177 för hårt – Coronalinjen öppnad i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Det har den senaste tiden varit nästan hopplöst att ta sig fram på Vårdguidens telefonlinje 1177 på grund av frågor om coronaviruset. Därför öppnade Region Östergötland under torsdagen en ny telefonlinje som bara ska ta hand om coronavirusfrågor.

Oron för coronaviruset har gjort att Vårdguidens telefonlinjer överbelastats.

– Mellan var tredje och varannan fråga vi får nu handlar om corona och många med andra frågor kommer inte fram, därför startar vi en separat linje för Coronafrågor, berättar Malou Linberg, verksamhetschef för Vårdguiden i Östergötland.

För att komma till den nya linjen ska man ringa Vårdguidens 1177 som vanligt, men sedan välja Coronalinjen när man får olika alternativ upplästa för sig.

Pensionärer ska rädda situationen

På telefonkontoret i Linköping arbetar i vanliga fall ett 80-tal personer, men det räcker nu inte till, runt 15 extra sjuksköterskor har plockats in för att sköta Coronalinjen. För att hitta dem har man fått ringa ett hundratal pensionerade sjuksköterskor.

Den nya gruppen snabbutbildas nu, men frågan är om den räcker till. På torsdagsförmiddagen var det fortfarande väldigt svårt att komma fram till 1177.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet