Arkiv. Foto: Jonas Roslund

Corona minskar fullmäktige i vissa kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköping och Linköping nästan halveras kommunfullmäktige på grund av coronapandemin. I Motala har KF-ordföranden, Nils-Ingvar Graan (KD), planer på att hålla nästa fullmäktige utomhus.

– Men det är bara mina egna tankar, inget vi diskuterat i presidiet än.

Han säger också till SVT Nyheter Öst att nästa fullmäktige hålls först 20 april och att det är så pass långt dit att man ännu inte tagit ställning.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I Norrköping har presidiet och partiernas gruppledare bestämt att antalet ledamöter ska minskas från 85 till 43, något som Norrköpings tidningar först rapporterade om.

Tisdagens KF i Linköping kommer bestå av 41 ledamöter i stället för 79, meddelar ordföranden och borgmästaren Lars Vikinge (C) i ett mejl. Där har de som avstår valt att göra det frivilligt. ”För att inte styrkeförhållanden ska rubbas har dock samtliga gruppledare enats om hur många i respektive parti som inte ska vara med på sammanträdet.”

”Hitta nya former”

– Kris betecknas som när en situation är sådan att normala strukturer och organisationer inte fungerar som tänkt och tvingas hitta nya former. Även riksdagen har beslutat om att skära ned antalet ledamöter och storleken på utskotten, säger statsvetaren Johan Wänström.

På Sveriges kommuners och regioners, SKR, sajt uppges att kommunallagen egentligen inte ger fullmäktige möjligheter att minska antalet ledamöter. Men ”om partierna däremot kommer överens att de vill ha ett slags kvittningssystem i linje med det partierna i riksdagen kommit överens om, så kan vi inte se att det skulle vara olagligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet