Smittskyddsläkare Maria Amér berättar i klippet om coronasmittan på Gotland inför påsk. Foto: Patrik Widegren /SVT

Coronaläget på Gotland inför påskhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Idag informerade Region Gotland om coronaläget på ön. Smittspridningen har varit relativt omfattande de senaste veckorna och har stabiliserat sig på en, för Gotlands del, hög platå. Nu är det snart påsk, en helg som traditionellt lockar många besökare till ön.

Många sommargotlänningar brukar åka till ön under påskhelgen och lovet för att öppna sina fritidshus. I påsk sätter Destination Gotland in en tredje stor färja i trafiken. 116 avgångar kommer att ske vecka 13-14. Pandemin påverkar dock resandet. Enligt rederiet har bokningarna i påsk minskat med 35 procent jämfört med det senaste normala året, 2019.

– Det allra viktigaste är att det inte finns något lov eller ledighet från pandemin, säger smittskyddsläkaren Maria Amér som betonar att resorna och vistelsen på Gotland måste ske smittsäkert.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Bäst i landet

Samtidigt som smittoläget är relativt högt just nu så är Gotland den region som kommit längst av alla landets sjukvårdsregioner med vaccinationerna enligt vaccinationssamordnaren Christine Senter. Men enligt Maria Amér är det ännu för tidigt att göra några förändringar i rådande coronarestriktioner.

Se mer i klippet ovan.

Vaccinationsläget på Gotland

I dagsläget har de 91 procenten av personer över 80 år fått en första dos. 63 procent i denna åldersgrupp är helt färdigvaccinerade.

Av gotlänningarna totalt har 17,3 procent fått en första dos. 9,3 procent är helt färdigvaccinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet