Få barn drabbades av allvarlig covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Endast ett fåtal barn i Sverige har blivit allvarligt sjuka av covid-19. Det visar en registerstudie som Norrköpingsläkaren Lars Engerström varit med och gjort.

Mellan 1 mars och 30 juni vårdades 15 barn på iva för covid-19. Fyra av barnen hade underliggande sjukdomar och inget av barnen dog inom två månader efter sin iva-vistelse, enligt studien.

– När det gäller de som kom in till intensivvården, som är det vi tittade på, fann vi 15 barn som vårdades i intensivvården i Sverige. Antingen med direkt covid-diagnos eller någon associerad multiinflammatorisk diagnos, säger han till SVT Nyheter Öst.

Inget av de drabbade barnen hör enligt Lars Engerström hemma i Östergötland.

Studien gjordes genom ett samarbete mellan svenska intensivvårdsregistret och svenska barnreumaregistret. Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine den 6 januari.

– Trots att Sverige har hållit skolor och förskolor öppna fann vi en låg förekomst av allvarlig covid-19 bland förskolebarn och skolbarn i grundskolan, säger Lars Engerström, överläkare vid anestesi- och intensivvårdskliniken vid Vrinnevisjukhuset och forskare i studien.

Han ser det som positivt att man nu beslutat att lätta på distans- och fjärrundervisningen för skolor och att barn nu återigen kan träna tillsammans. Få reda på mer om studien i klippet ovan.

Referens

“Open schools, COVID-19 and child and teacher morbidity: A nationwide study”. Jonas F. Ludvigsson, Lars Engerström, Charlotta Nordenhäll, Emma Larsson. New England Journal of Medicine, online 6 januari 2021, doi: 10.1056/NEJMc2026670.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.