Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Ahlsén, cyklist från Linköping, är en av dem som märkt den hårdare stämningen mot cyklister på vägarna. I klippet berättar han mer om vad han tvingats utstå. Foto: SVT.

Cyklisten Magnus: ”Ibland är man rädd”

Publicerad

Spolarvätska i ansiktet, prejningar och farliga omkörningar. Magnus Ahlsén från Linköping är en av de cyklister som drabbats av bilisternas ilska på vägarna.

– Var som folk. Ta det lugnt och fint på vägarna, säger han till SVT Nyheter Öst.

Flera framstående tävlingscyklister i Sverige har lyft frågan om det som de upplever som ökande hot och trakasserier mot cyklister. Nu vill flera av dem att regeringen agerar i frågan.

– Man kan ligga bakom en klunga och så blir man irriterad för vi ligger i bredd. Sedan slår man på en arg tuta som varar i 10 sekunder och sedan kör man om i väldigt hög hastighet; istället för att, som vi rekommenderar, tuta lite grann, vi går ned på ett led och sedan smyga om, säger Magnus Ahlsén.

Skeptiska till Transportstyrelseförslag

Bakgrunden till att flera framstående tävlingscyklister nu reagerat i frågan är ett förslag som Transportstyrelsen lämnat till regeringen. I förslaget finns bland annat förslag om att ta bort möjligheten att märka ut cykelpassager och ta bort möjligheten att cykla på väg med hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen.

Cyklisterna är skeptiska till Transportstyrelsens förslag. De vill hellre se en införd 1,5 metersregel och att cykelinfrastruktur ska byggas längs de statliga 2+1-vägarna.

Jan Brugård, Hymer CK i Linköping

Jan Brugård vid klubben Hymer CK i Linköping är en av dem som vill se tydligare regler.

– Med den pandemi vi har nu sa man i början att man skulle hålla 1,5 meter avstånd. Det är inte en magisk gräns, men det blir tydligt och enkelt att förstå. På vägen är regeln att man ska hålla ”lämpligt avstånd” när man kör om oskyddad trafikant. Vad är lämpligt avstånd? Plötsligt blir det väldigt difust. Vi vill hellre se en tydlig regel som säger 1,5 meter, säger han.

En av dem som märkt att läget mot cyklister på vägarna hårdnat är Magnus Ahlsén från Linköping. I klippet ovanför berättar han hur det är på vägarna som cyklist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet