Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i magasinet där datorhistorien förvaras Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Hotades av nedläggning – nu räddas datamuseet i Linköping

Publicerad

För några år sedan packades datamuseet IT-ceum ihop och framtiden var oviss eftersom ingen längre ville betala för det, men nu ska det packas upp igen.

2004 öppnades ett datamuseum i stadsdelen Mjärdevi i Linköping, en historisk samling som mycket byggde på några av Sveriges första datorer, de som utvecklades på Saabs flygplansindustri redan på 50-talet.

Utställningen flyttade så småningom till länsmuseet, men hamnade i ett magasin när museet skulle börja renoveras för några år sedan.

Göran Gunnarsson är ordförande i museets styrelse och berättar att datautställningen var hotad eftersom Linköpings kommun inte längre ville betala för den, men efter förhandlingar kom man fram till att datautställningen ska få en östgötsk inriktning och bli en del av Östergötlands museum så att regionen kan hjälpa till med kostnaderna:

– Det är ju den moderna industrihistorien i Östergötland vi lyfter fram, som Luxor i Motala och Facit i Åtvidaberg.

Viktig nutidshistoria

Renoveringen av Östergötlands Museum är färdig, den kostade 140 miljoner kronor och i källaren finns en stor sal reserverad för datamuseet. Tanken är att det ska kunna öppnas nästa år. Vi besökte magasinet där prylarna förvaras under tiden, se mer om det i klippet ovan. Göran Gunnarsson tror att det nya datamuseet kommer att locka publik:

– Det här är viktigt, ett museum är ju något som ska förnyas hela tiden.

Här nedanför är Östnytts inslag från invigningen av datamuseet 2004.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ARKIV – Så såg det ut när Datamuseet i Linköping öppnade 2004 Foto: SVT / Ronny Hammarsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.