Fler unga beroende av datorspel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en tonårspojke i Östergötland dömts till tvångsvård för sitt datorspelsberoende har oroliga föräldrar hört av sig till behandlingshemmet Game Over i Linköping. Och hemmets föreståndare ser en ökning av problematiken hos unga.

Game Over är ett av få behandlingshem i landet som jobbar specialiserat mot datorspelsberoende. Sedan 2006 har man mött unga människor där spelandet allt mer tagit över tillvaron.

– Det har blivit ett växande problem bland ungdomar. Vi ser att det ökar från år till år, säger föreståndaren Inger Lundberg till Östnytt.

Svårt som förälder

Sedan domen mot en datorspelande tonårspojke uppmärksammats i medier har flera föräldrar hört av sig till hemmet.

– Föräldrar ringer och vill veta vad de ska göra och hur de ska hantera sina ungdomar. De blir oroliga när de ser det här och tänker ”oj, kan det bli så illa”, säger Inger Lundberg.

Hos Game Over kände man också till den pojke som nu dömts till tvångsvård, men man vill inte uttala sig om det enskilda fallet.

Varningstecken

Inger Lundberg poängterar vikten av ett tidigt ingripande efter att man som förälder börjat se varningstecken. Och dessa tecken kretsar kring hur den datorspelande väljer att prioritera.

– Man ska inte bara se på spelandet, utan på skärmtiden. Att man deltar i olika forum, har alla sina kompisar på Skype och att man är mer framför datorn än ute i verkligheten, säger hon.

Tydliga tecken är också att personen inte finner nöje i något annat än datorspelandet, inte bryr sig om sin hygien, går kraftigt upp eller ner i vikt eller försummar skolarbetet.

Begränsa skärmtiden

Vad kan man då göra åt det här?

– Man kan lära sig mer om det, till exempel genom att komma hit, se till att begränsa tiden och lära sig att välja vilka strider man ska ta, säger Inger Lundberg.

Årligen får 10-20 personer behandling mot sitt datorspelsberoende på Game Over. Till det tillkommer ungefär 150 mejl och telefonsamtal från föräldrar som behöver råd och stöd.

”Utvecklingen stannar av”

Men det handlar inte enbart om en ungdomsproblematik.

– Den yngsta vi har haft är elva år och den äldsta datorspelaren vi kommit i kontakt med är 62 år. Så det finns i alla åldrar, men det hindrar ungdomar från att komma ut i vuxenlivet. Utvecklingen stannar av, säger Inger Lundberg.

Hon tillägger att det också kan innebära en stor hälsofara.

– Många mår oerhört psykiskt dåligt, särskilt bland de äldre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.