”Vi fick fyra engångsskydd och är 30 i personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom hemtjänsten i Norrköping protesterar mot att de bara får skyddsutrustning när de besöker de som är smittade eller misstänks vara smittade.

Veronica Nilsson visar upp ett av de fyra engångspaket de fick på hennes enhet, med ett munskydd och ett förkläde:

– Det här ska vi använda till en tant som ska ha sex besök om dagen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Instruktionerna har varit att de får hämta fler uppsättningar när de fyra engångspaketen tagit slut, alltså varje dag. Vård- och omsorgsdirektören i Norrköping, Magnus Johansson, förklarar att man har haft brist på skyddsutrustningar, men nu fått in fler. Skyddsutrustningarna är bara till för de som besöker personer som misstänks ha smittan.

Falska munskydd

På enheten som Veronica arbetar på har man ett 70-tal äldre man besöker där det ännu inte finns några misstankar om smitta och där ska personalen inte ha några skydd alls vid besöken:

– Vi hade en kollega som skaffade egna munskydd men som blev påbackad från vård- och omsorgskontoret att hon inte fick ha dem.

Magnus Johansson säger att det finns många ”falska” munskydd som inte hjälper mot att stoppa smittan och som man inte vill ha i omsorgen. Han berättar att den största ökningen av antalet bekräftat smittade just är i den gruppen som bor själva hemma och som ofta får besök från hemtjänsten, så han förstår personalens oro, men att Norrköping följer de direktiv som finns och bara använder skyddsutrustning när man misstänker smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet