Anders Lindström vid en av sina myggfällor på Gotland. Foto: Patrik Widegren SVT

Aggressiva myggor på Gotland: ”De flyger liksom rakt på”

Uppdaterad
Publicerad

Vårsvämmyggan har för första gången upptäckts på Gotland. Ingen vet riktigt hur den kommit dit men vissa har redan haft oturen att märka att den aggressiva myggarten har flyttat in.

Det var nu i sommar som man upptäckte den nya myggsorten. Det är i skogarna på norra Gotland som vårsvämmyggan tycks ha fått fäste. Det konstaterar myggexperten Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som är på Gotland för att hjälpa länsstyrelsen att bedöma myggornas utbredning.

– Nu ska vi titta till en fälla som vi har ställt ut här vid Bästeträsk, säger han och rör sig in i ett skogsparti.

Gotland
Foto: SVT

Mer aggressiva än skogsmyggor

Vårsvämmyggan är en art som, så vitt forskarna vet, inte funnits på Gotland tidigare. Den är mindre till storleken än de ”vanliga” myggorna, men mer aggressiv.

– De vanliga skogsmyggorna är ofta lite försiktigare, de är lite trevande – flyger runt lite och kollar läget och eventuellt så biter de. Men de här myggorna har en mer oblyg och aggressiv framtoning. De flyger liksom rakt på och sätter sig och suger blod, säger Anders Lindström och berättar om en händelse under sommaren.

– Som jag fick höra det så var det ett scoutläger här i närheten där de fick packa ihop efter ett par dagar och flytta hela lägret. Det var så mycket mygg där.

Kan döda fågelungar

Myggorna lägger sina ägg i områden som brukar bli översvämmade. När vattnet kommer så kläcks de i mängder. Och när myggorna blir många så kan de få en påverkan på omgivningen, berättar Anders Lindström.

– Det man har sett är att, om de blir väldigt många, så kan de påverka fågellivet. Att fågelungarna dör i boet då de inte kommer undan. De blir så utsugna, han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet