Johan Wänström, statsvetare.

Demokratin hotas när politiker hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Att så många politiker hoppar av får konsekvenser för demokratin. Det säger statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet.

– Det är svårt att lyckas gå på alla möten och samtidigt få till ett normalt familjeliv. Sedan har ju en del blivit hotade och framför allt när det även riktas mot familjen blir det riktigt jobbigt.

Men att så många hoppar av är dåligt för demokratin, säger Johan Wänström.

– Framför allt i kommunpolitiken är det yngre, kvinnor och de som har en annan bakgrund än svensk som är underrepresenterade. Särskilt när man ser på dem som har högre positioner. Det blir lätt så att det blir för många äldre som sitter.

Hemmfruarnas tid är förbi

– De här äldre männen har ju oftast varit engagerade hela sitt liv i politiken. När de var i 30-40-årsåldern var det naturligt för dem att gå på möten medan deras fruar var hemma.

Hemmafruarnas tid är förbi. Men först från årsskiftet ändras lagen så att även politiker kan bli föräldralediga.

– Vi kan inte ha ett elitsamhälle där det bara är högutbildade, de som är vana att prata för sig som kan bli politiker. Det kommer inte fungera demokratiskt på lång sikt, säger Johan Wänström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.