Manifestation utanför Scan i Linköping. Foto: Kim Hjertquist

Demonstrant: ”Rökgranaterna var pyroteknik”

Publicerad

Vid en manifestation utanför Scans slakteri i Linköping igår beslagtog polisen en kniv och rökgranater. Max Malm, som är kontaktperson för Sambandscentralen som anordnade aktionen, säger idag att det handlar om en smyckeskniv och pyroteknik avsedd för film.

– Jag anser att det polisen säger är en sanning med modifikation. Vi använde pyrotekniken lite som vid en fotbollsmatch – för att kunna ta lite bilder. Kniven är ett slags smyckeskniv som någon hade glömt i en väska, säger Max Malm till SVT Nyheter Öst.

Organisationer och människor som motsätter sig slakteriverksamheten manifesterar vid den här platsen i stort sett varje vecka. Liknande aktioner äger även rum på andra orter i landet.

– Den här var den största som genomförts hittills i Sverige. Vi var ett 60-tal på plats.

Varför var ni där?

– Vi vill sätt stopp för det eviga våldet mot djuren.

”Hårdhänta poliser”

Sambandcentralen är ett nätverk av flera organisationer och de som låg bakom gårdagens aktion. Manifestationen genomfördes utan tillstånd, Max Malm kallar det för civil olydnad.

– Vi var fler än normalt och detsamma gäller polisen som var väldigt hårdhänta. Så fort någon inte löd dem tog de bort dem.

Men ni stoppade ju, enligt polisen, trafik in och ut från området?

– Ja, det var kanske totalt en minut per transport. Polisen var väldigt effektiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet