”Innan pandemin kunde man klappa om och krama den som är död. Det är jättesvårt att inte få klappa sin mamma, pappa, farmor eller sitt barn”, säger sjukhusprästen Sara Vestman till undersköterskan Therése Mechlenburg. I videon får du följa med in i avskedsrummet på Vrinnevisjukhuset. Foto: Therése Mechlenburg

Sjukhusprästen på Vrinnevisjukhuset: ”Ingen får röra vid sina anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin får anhöriga inte röra vid de döda när de tar avsked i Avskedsrummet på Vrinnevisjukhuset.

– Det är jättesvårt att inte få klappa sin mamma, pappa, farmor eller sitt barn. Men vi har samma riktlinjer för alla. Även de som inte har bekräftad covid-19, säger sjukhusprästen Sara Vestman.

Sjukhuskyrkan på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har ändrat flera av sina riktlinjer under coronapandemin när det gäller anhöriga som vill ta ett sista farväl av en person som har dött.

Sjukhuspersonalen måste numera bära sjukhuskläder under avskedet i Avskedsrummet. Det finns en maxgräns för hur många som kan få komma på ett avsked. Man får heller inte röra vid de anhöriga – det gäller oavsett dödsorsak.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Samma riktlinjer för alla

– Vi från sjukhuskyrkan vet ofta inte dödsorsak. Vi vet bara att anhöriga vill komma och ta avsked av någon som dött. Därför har vi samma riktlinjer för alla, säger Sara Vestman, sjukhuspräst på Vrinnevisjukhuset.

Hon säger att det kan kännas tufft för många anhöriga.

– Det är jättesvårt att inte få klappa sin mamma, pappa, farmor eller sitt barn. Det gör ont, men det är så det är. Det är för att vi ska behvöa ta så få avsked av människor som möjligt. Vi vill inte att fler blir sjuka eller dör av detta virus.

”Inte med under sista timmarna”

Det är extra svårt eftersom många har dött på äldreboende under besöksförbudet.

– Det svåra nu är att de anhöriga kanske inte har fått vara med under de sista timmarna eller den sista stunden, på grund av besöksförbud. Därför är det extra viktigt att få ta ett avsked nu. Vi är tacksamma att vi kan erbjuda den möjligheten, säger Sara Vestman.

I videon här ovanför får du följa med in i avskedsrummet och Sara Vestman berättar om rutinerna under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet