Anna Grönlund, branschchef hos Sveriges bussföretag. Foto: TT/Sören Andersson/ Johan Nilsson

”Det är kris och katastrof” – bussbranschen nere på noll

Uppdaterad
Publicerad

En näringsgren som drabbats mycket hårt av coronasmittan är bussbranschen. Många bussbolag i Östergötland står inför konkurser, som en direkt följd av coronapandemin.

Branschorganisationen Sveriges bussföretag beskriver situationen som katastrofartad.

– Det är kris och katastrof. Ägare av bussbolag ringer till oss och gråter. Man har försökt allt i kontakter med banker och fordringsägare, men nu går det inte längre, säger Anna Grönlund branschchef hos Sveriges bussföretag.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Inga resor till flyg och färjor

De bussbolag som normalt kör kommersiell trafik med kontrakt hos färje- och flygbolag har i dagsläget inga körningar överhuvudtaget.

– Bussbolagen har inte en enda körning eftersom båtarna ligger i hamn och nästan inga flyg går längre, säger Anna Grönlund hos Sveriges bussföretag.

Konkurser

Andra resor som också upphört är de som körs åt bland annat organisationer och föreningar.

– Till exempel resor beställda av PRO, idrottsföreningar och även resor till arrangemang som teater och konserter står helt stilla. För bara några dagar sedan gick det första bussbolaget i Östergötland i konkurs, och fler väntar om inget positivt händer. Till och med bolag som drivs i tredje generationen är på fallrepet, säger Anna Grönlund branschchef hos Sveriges bussföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet