Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Digitala ”nycklar” ska göra räddningstjänstens insats snabbare

Publicerad

Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) blir med Räddningstjänsten i Jämtland och Storstockholms brandförsvar först i landet att börja använda SOS Alarms nya tjänst med digitala ”nycklar”.

Tjänsten kallas Smart passage och fungerar så att räddningstjänstens fordon utrustas med teknik för digital inpassering i fastigheter med automatiska brandlarm, samt är uppkopplade till tjänsten med passersystem och smarta lås.

– Vid ett larm om brand måste räddningstjänsten snabbt kunna komma in i fastigheten. Smart passage ger räddningstjänsten digital behörighet till fastigheter vid larm, säger Sofia Savander, ansvarig för tjänsten hos SOS Alarm, i ett uttalande.

Räddningstjänstens tillgång till fastigheten fungerar bara under själva insatsen och stängs av när man är klar på platsen.

– Det gör att det är ett säkrare system för både fastighetsägaren och oss, säger Per Nisser, verksamhetschef hos RTÖG.

Varför behövs det nya lösningar på det här området?

– Tillverkning och support av det gamla systemet med att hantera nycklar är helt enkelt på väg ut, säger Per Nisser.

Från och med i höst kommer det vara möjligt att ansluta fastigheter i RTÖG:s områden med automatiska brandlarm till Smart passage.

Fakta: Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG)

Visa
  • Förbundet bildades 2010 och har idag fem medlemskommuner: Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.
  • Har cirka 450 medarbetare på fyra heltidsstationer, 12 RIB-stationer (deltidsstationer), fyra räddningsvärn och två utbildningsanläggningar.
  • Boxholm, Mjölby, Motala och Vadstenas räddningstjänster, samt Västra Sörmlands räddningstjänst är kopplade till RTÖG:s räddningscentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer