Sara Skyttedal. Foto: Anders Wiklund/TT

DN fick rätt – ok att publicera Skyttedals bilder

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraten Sara Skyttedal stämde Dagens Nyheter för att tidningen publicerat bilder från hennes Facebooksida. Men nu ger Patent- och marknadsöverdomstolen DN rätt och Skyttedal tvingas betala dyra rättegångskostnader.

Det var i samband med att Sara Skyttedal kandiderade till partiledare i Kristdemokraterna som Dagens Nyheter publicerade en artikel på nätet med tio fotografier som tagits från hennes Facebooksida. På bilderna poserade hon bland annat vid ett israeliskt militärfordon.

Skyttedal, som numera är kommunalråd i Linköping, stämde DN för att ha använt fotografierna utan att fråga om lov och krävde ersättning med hänvisning till upphovsrätten.

DN bröt inte mot lagen

Men domstolen bedömer att både upphovsrättslagen och EU-rätten ger DN rätt. En orsak är att Skyttedal själv först publicerat bilderna på sin Facebook-sida och därmed gjort dem tillgängliga för ”ett stort och obestämt antal personer”.

Att DN:s publicering skedde i samband med en aktuell händelse – det vill säga konflikten i Mellanöstern – har också varit avgörande. Enligt domstolen fanns då ”ett informationsintresse för att partiledarkandidaten förekom på bland annat ett fotografi vid ett militärfordon i Mellanöstern”.

Sara Skyttedal måste nu betala DN:s rättegångskostnader på sammanlagt över 500 000 kronor.

Domen kan inte överklagas.

Skyttedal: ”Lågmäld ångest”

Sara Skyttedal väljer att bara kommentera domen på Facebook: ”Efter flera år av lågmäld ångest kommer det tunga beskedet om total förlust”, skriver hon.

Inte helt oväntat är hon kritisk: ”Den som inte vill att ens bilder ska få exploateras fritt av media är tydligen idag helt oskyddad... Domen idag innebär en stor förlust för mig personligen, men också en förlust för rätten till privatliv.”

Hon har dock även fått stöd. Privatpersoner har samlat in hundratusentals kronor för att hjälpa henne att betala rättegångskostnaderna, uppger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.