Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Indiska kvinnor på marknad under coronapandemin. Foto: Mattias Löw

Dokumenterade pandemin i Indien – fick springa från polisen

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle till Indien för att göra en dokumentär. Hon skulle besöka hemlandet för första gången på 15 år. Inget blev som planerat när coronapandemin slog till med full kraft. Men för att utnyttja tiden i ett land under ”lock down” startade Mattias Löw och hustrun Reshma ett fotoessäprojekt.

Han berättar för SVT Nyheter Öst att de såg det som ett unikt tillfälle och att de anser det viktigt att dokumentera för kommande generationer hur pandemin slog i ett land som Indien.

– Det var kusligt att befinna sig i ett land vars styrka är den mänskliga faktorn, när den mänskliga faktorn inte längre är där, säger han.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Polis ville arrestera mig”

Som vi tidigare berättat fastnade paret i Fort Kochi i södra delen av landet. De fick egentligen bara bege sig ut för att skaffa mat. När Mattias Löw skulle ta bilder uppstod emellanåt dramatiska situationer.

– Det var flera tillfällen när polis ville arrestera mig på grund av kameran. Jag har fått springa från polisen och en gång fick jag gå in i en polisbil för att ta tillbaks kameran.

Digital utställning

Dramatiken och arbetet resulterade i hundratals bilder och mängder med texter under namnet 98 Days – Frozen in fear. Paret tänkte sig att ställa ut materialet här hemma, men även där satte covid-19 sina käppar i hjulet. I stället hörde Fotografisk center i Köpenhamn av sig för att ordna en digital utställning som kan ses på on-the-go.net.

Hör mer om Indien under pandemin och skapandet av bildutställningen i videon ovan.

Reshma Mansuri Löw och Mattias Löw. Foto: Carl Larsson/SVT

Resan var tänkt att vara från februari till april. Coronan gjorde dock att de inte kunde återvända hem förrän på midsommarafton.

– Tidigare epidemier har inte varit lika allvarliga och Reshma hade inte varit hemma på 15 år, samtidigt som jag skulle spela in en dokumentär om en subkultur med transsexuella, prominenta affärsmän i Indien. Så vi valde att resa...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet