Sofie Lindén, utbildningsdirektör, berättar mer om skolstängningarna i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Dominans av skolstängningar i Norrköping

Publicerad

De senaste veckorna har flera enheter inom Norrköpings skolverksamhet stängt ned för distansundervisning. Enligt Region Östergötland har flest skolstängningar skett i Norrköping i länet.

Det är en dominans i Norrköping, men de är inte helt ensamma, säger Britt Åkerlind.

Enligt Britt Åkerlind är det svårt att svara på varför det är fler skolstängningar i just Norrköping.

Jag vet inte, men vi har under dagen pratat med både politiker och utbildningsansvariga i Norrköping för att hjälpa och informera. Den här pandemin drivs inte av barn eller unga, utan det sker inom den vuxna delen av befolkningen. Problemet i Norrköpng tycks snarare vara mer frånvaro av lärarkollegiet. Det är alltså mer av praktiska logistiska skäl, än av smittskyddsskäl som det görs, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Ingen testning

Lärarfacket i Norrköping tror att en av förklaringarna kan vara att det inte gått att testa sig i Östergötland, sedan en maskin gick sönder för några veckor sedan. Den är nu igång, men riskgrupper och personer över 70 prioriteras.

Då är man hemma tills man är symptomfri och sedan ytterligare 48 timmar. Det gör att återgången tar längre tid. Det ena påverkar det andra, säger Heikki Bodsunder, ordförande för Lärarförbundet i Norrköping.

Provtagning görs på personer som arbetar inom samhällsbärande verksamheter – men dit räknas inte skolverksamhet, efter ett nationellt beslut.

Det finns otroligt många utbildningsorganisationer, så det skulle vara svårt att hantera, säger Britt Åkerlind.

Mobilt team hjälper

Enligt utbildningsdirektör Sofie Lindén har kommunen nu ett mobilt team som åker runt till de drabbade skolorna.

– De hjälper skolorna komma igång med distansundervisningen. Det blir lite annorlunda beroende på hur gamla barnen är, säger hon.

Smittspridningen, hur mycket personal som är borta och om det går att sätta in vikarier är de faktorer som ligger bakom besluten att stänga.

– Det är definitivt den sista utvägen, säger Sofie Lindén.

I dagsläget är fyra enheter inom grundskolan stängda i Norrköping.

I klippet ovan berättar utbildningsdirektören i Norrköping, Sofie Lindén, mer om skolstängningarna i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet