Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) beslutet. Foto: SVT/ Mimmi Moberg// TT/ Nic Bothma

Domstol stoppar planer på vattenland i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen säger nej till detaljplanen för området där den tänkta huvudbyggnaden för vattenlandet Lalandia i Motala skulle byggts. Skälet är att inte tillräckliga hänsyn tagits till fridlysta fladdermöss. Domen går inte att överklaga.

– Vi kommer nu göra ett omtag på detaljplanen och har påbörjat en process för att fördtydliga hur vi kan skydda fladdermössen, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering på Motala kommun.

Detalplanerna för området antogs av kommunfullmäktige 2018. Alla överklagades och 2022 beviljade Mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd gällande överklagandet för området som kallas Tvättsvampen. (Område 1 på kartan.)

Senare i fjol yttrade sig kommunen i ärendet och idag, måndag, meddelades domen. Den säger att kommunen inte kan visa att exploateringen inte försvårar för fladdemössen samt att de planerade skyddsåtgärderna är otillräckliga.

– Vår och Lalandias gemensamma ambition är att fortsätta, men vi har inte hunnit analysera domen ännu. Vi ska höras vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenland i Motala

Mer i ämnet