Lalandia-projektet i Motala fortsätter – men långsamt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med planerna på ett vatten- och äventyrsland i Motala, Lalandia-projektet, fortsätter. Just nu arbetar kommunen med en ny detaljplan för ett av de berörda områdena.

Det är området där Folkets park låg som ska få en omarbetad detaljplan. Där har det ju redan funnits bebyggelse och kommunen väljer att arbeta med ett något mindre område än i den första planen.

– Därför har vi i det här läget valt att stryka bort den obebyggda ängen ur planarbetet och istället jobba vidare med att revidera detaljplanen för den delen som egentligen redan är i anspråkstagen, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk planering på Motala Kommun.

Vattenland i Motala

Arbetet med Lalandia har inte gått lika snabbt som kommunen kanske hoppats på, men det är å andra sidan inte ovanligt att just arbete med detaljplaner tar tid.

Beslut om detaljplaner upphävdes

De ursprungliga planerna fick alltså bakläxa hos Mark- och miljödomstolen. Anmärkningarna gällde allmänhetens tillträde till stranden och skyddet av fladdermöss som finns i området.

Kommunen valt att överklaga domen för två områden till Mark- och miljööverdomstolen. Just nu har domstolen hunnit utse de personer som ska arbeta med ärendet. Något datum för själva behandlingen finns inte ännu. Normalt tar ett ärende 3-4 månader, men domstolen har en kö av ärenden efter pandemin så ett avgörande kan dröja.

I klippet berättar Hanna Hammarlund, verksamhetschef strategisk planering i Motala kommun, om det som händer just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenland i Motala

Mer i ämnet