I klippet: Chefsrådman Mats Edsgården berättar varför Förvaltningsrätten i Linköping ändrar i hälften av Försäkringskassans beslut. Foto: Tina Enström/SVT

Domstolen i Linköping ändrar hälften av besluten: ”Väldigt hög siffra”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Linköping har underkänt Försäkringskassans beslut i hälften av domarna som gäller aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är förvånande, säger Mats Edsgården, rådman vid Förvaltningsrätten i Linköping.

I videon berättar han vad han tror att det beror på.

Det vanliga är att domstolen i andra typer av ärenden ger Försäkringskassan rätt i sina beslut. Men när det gäller aktivitetsersättningen får Försäkringskassan bakläxa i hälften av fallen av Förvaltningsrätten i Linköping, som har ärenden från Östergötland, Sörmland, Vimmerby och Västervik.

– Försäkringskassan borde kanske ägna sig åt lite självreflektion, säger Mats Edsgården, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Linköping.

Granskning: Ett riktigt jobb

Kommentar från Försäkringskassan

Försäkringskassan vill inte ställa upp på en intervju med SVT utan svarar istället skriftligt i ett mejl bland annat:

”Vi vet att våra utredningar måste bli bättre och vi vet också att vi måste bli bättre på att motivera våra beslut. I genomlysningen ingår också att titta på hur vi jobbar med vägledande domar så att de slår igenom i vår tillämpning samt hur vi ska kunna ge våra handläggare bättre stöd i sitt arbete.”

Så gjorde vi granskningen

Det finns idag ingen samlad statistik om aktivitetsersättningen eftersom sjukersättningen och aktivitetsersättningen klumpas ihop under samma målnummer. Det innebär att den höga andelen ändrade domar inte syns i den statistik som finns tillgänglig.

SVT Nyheter Öst har därför kontaktat de tolv förvaltningsrätterna i Sverige och bett om listor för samtliga domar som gäller aktivitetsersättning och sjukersättning från den 1 juli 2019 till den 1 april 2021.

Vi har manuellt gått igenom listorna med dels samtliga domar, dels domar där besluten har ändrats helt eller delvis. På så sätt har vi fått fram den så kallade ändringsfrekvensen, det vill säga hur vanligt det är att domstolen ändrar Försäkringskassans beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet