Den gamla Femöresbron var i dåligt skick och togs bort 2018. Arkivbild. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Domstolen stoppar ny Femöresbro i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten har beslutat att inte ge Norrköpings kommun tillstånd att flytta Brovaktarstugan för att bygga en ny bro där Femöresbron tidigare låg.

Brovaktarstugan och brofästet är byggnadsminnesförklarat sedan 1986. För att göra ändringar i området så krävs det särskilda skäl som länsstyrelsen kan ge tillstånd till.

Länsstyrelsen avslog kommunens ansökan om att bland annat flytta och höja upp Brovaktarstugan för att kunna bygga en ny bro där Femöresbron tidigare låg, ett beslut som överklagades till förvaltningsrätten.

Norrköping

Där gav man kommunen rätt, vilket gjorde att länsstyrelsen i sin tur överklagade. Nu har alltså kammarrätten ändrat förvaltningsrättens dom och går på länsstyrelsens linje.

– Åtgärderna som kommunen vill genomföra runt stugan och brofästet bedöms påverka området alltför mycket. I förhållande till byggnadsminnet finns inte särskilda skäl för att ge tillstånd till den bro kommunen vill bygga. Tillgängligheten till exempel, som är ett är ett skäl för kommunens ansökan, tillgodoses genom den närbelägna bron västerut, säger kammarrättsrådet Eva Elvingsson i en kommentar till domen.

Kammarrättens dom kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet