• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Rickard Monéus/Kolmården

Domstolen upphäver bygglov – Wildfires framtid oviss

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen upphäver det tidigare bygglovet för Wildfire, Kolmårdens djurparks nya berg-och-dalbana.

I dag, torsdag, beslutade Mark- och miljööverdomstolen att upphäva bygglovet för Wildfire, Kolmårdens nya berg-och-dalbana. Domstolen menar att åkattraktionen väcker så pass många frågor att den borde ha föregåtts av en detaljplan, vilket den inte gjort.

– Det har varit en omtumlande dag. Jag har reagerat med att bli ledsen, bestört och förvånad, säger Christer Fogelmarck, tillförordnad vd för Kolmårdens djurpark.

Kolmårdens berg- och dalbana

Kolmården menar att de följt de direktiv de fått gällande byggnationen av åkattraktionen.

– Vi har tillsammans med myndigheter och kommun fått besked om hur den här processen skulle gå till från början. Vi har hållit oss till det och nu får vi ett helt annat besked, säger Christer Fogelmarck.

Många kritiker

Rättegången inleddes i augusti och har bland annat genomförts utomhus. Turerna innan det har varit många där bland annat boende i närheten av berg-och-dalbanan kritiserat bygget. Framförallt är det ljudnivåerna som upprört.

Detaljplan i efterhand

Domstolens beslut innebär tekniskt sett att Kolmården kan komma att behöva riva berg-och-dalbanan. Det kan dock undvikas om Norrköpings kommun, som först gav tillstånd till bygget, förbereder en detaljplan i efterhand.

Märkbar miljöpåverkan

Domstolen menar att de effekter som åkattraktionen väntas ha på omgivningen kan antas medföra en märkbar miljöpåverkan, bland annat på djurlivet. Därför borde kommunen sett över detta i en detaljplan innan bygglov godkändes.

Det går inte att överklaga en dom från Mark- och miljööverdomstolen. Därför är framtiden för åkattraktionen just nu oviss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet