Drama på motorvägen slutade i domstolen

Publicerad

En 43-årig taxichaufför från Södertälje döms av Linköpings tingsrätt som skyldig till misshandel och grov vårdslöshet i trafik efter ett drama på E4 utanför Mjölby.

Det var en torsdag i slutet av oktober förra året som målsäganden skulle köra om tre lastbilar som låg i rad på motorvägen. När han gick ut i omkörningsfilen ”kom det upp en bil bakom honom som lade sig mycket nära hans bil och som blinkade med ljusen. Bilen låg så nära att han inte såg bilens ljuslyktor”.

Målsäganden satte då sin fot lätt på bromsen för att markera att bilen bakom var för nära. Efter att omkörningen var gjord så gick han åter in i högra körfältet. Då började den efterföljande bilen som kördes av 43-åringen att preja honom mot vägrenen. Vid något tillfälle small det till och målsäganden fick en buckla i dörren.

Stryptag och dödshot

Till slut svängde bilen som kördes av 43-åringen in framför målsäganden och tvingade honom att stanna på motorvägen. Enligt målsäganden så for 43-åringen ut och ryckte upp hans bildörr och tog stryptag och uttalade dödshot mot honom och hans familj.

43-åringen avbröts sedan av en kvinna som varit med i bilen och slog då igen hans ”bildörr så hårt att dörrens inredning släppte”.

Orolig för familjens säkerhet

43-åringens version av händelsen är en helt annan. Han menar att målsäganden körde med för låg hastighet vid omkörningen av lastbilarna och därmed uppträdde trafikfarligt på motorvägen.

43-åringen hade med sin familj i bilen och var orolig för deras säkerhet. Han menar att han inte på något sätt förmådde målsäganden att stanna bilen.
Det var inte heller tal om stryptag, utan 43-åringen ”sträckte in sina händer i bilen för att ta tag i XXX och ruska om denne”.
Han erkänner dock att ha sagt fula ord, ”vilket han ber om ursäkt för”.

Villkorligt och samhällstjänst

Ett vittne som också färdades på motorvägen och såg dramat stödjer dock målsägarens version av händelsen i stort.

43-åringen döms av tingsrätten till villkorlig dom med 75 timmar samhällstjänst. ”Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 2 månader ha dömts ut”, skriver tingsrätten i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet