– Domen strider mot yttrandefriheten, säger Knut Johansen

Drönardom stoppar filmning

Uppdaterad
Publicerad

Ett Linköpingsföretag som just nu behandlats i Högsta förvaltningsdomstolen blir avgörande för framtiden för 100.000 svenska kameradrönare.

– Domen är helt obegriplig, säger det juridiska ombudet Knut Johansen som är mer än upprörd över domen.

”Domen strider mot yttrandefriheten”

– Alla som fotograferar med drönare kan inte att göra det i fortsättningen – det förbjuds i stort sett, säger Knut Johansen.

Drönare

Han menar att det är märkligt att man inte har motiverat domskälen.

– Då vet man ju inte vad som gäller, säger han.

Och det allvarligaste tycker han är att Högsta förvaltningsdomstolen inte tagit upp något om den grundlagsskyddade yttrande- och informationsfriheten.

– Som branchen jobbar idag har man alltid fjärrutlösare för att inte få skakningsoskärpa eller för att kunna dokumentera en motortävling utan att själv bli överkörd själv, säger Knut Johansen.

I dag finns uppskattningsvis 100.000 kameradrönare i Sverige. Hittills har det kommit in 15 ansökningar till landets länsstyrelser om att få tillstånd att använda dem. Fyra har fått avslag.

– Det här är tråkigt för hela branschen. Många Östgötaföretag som är beroende av att kunna filma och som var och en har lagt ner 100-tusentals kronor, säger Knut Johansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet