Drottning Silvia återvänder till Linköping, elva år efter att ha invigt Sveriges första Barnahus Foto: TT

Drottning Silvia sporrar till Barnahus

Publicerad

I Linköping i veckan kommer drottning Silvia och Östersjörådet att inspirera Europa till ett innovativt sätt att stödja barn som är offer för våld i sina egna länder. 

Representanter från hela Europa samlas i Linköping den 28 och 29 november för att stimuleras till att starta Barnahus – stöd för barn som är offer för och/eller vittnen till våld.

Drottning Silvia återvänder till Linköping, elva år efter att ha invigt Sveriges första Barnahus, och ger sitt stöd till den europeiska Barnahusrörelsen.

Rättsvårdande myndigheter

I barnahus samarbetar olika myndigheter och ger barn tillgång till rättsvårdande myndigheter, skyddar dem mot upprepat våld och ger dem möjlighet att övervinna sina trauman. Barnahusmodellen grundades i Island 1998 och det andra Barnahuset i ordningen etablerades i Linköping 2005, där de är en integrerad del av välfärds- och rättssystemen.

Barnets berättelse i centrum

I en barnvänlig miljö samarbetar sektorerna i ett civilmål eller en brottsutredning under samma tak. Det hjälper barnen att återge en komplett berättelse om det brott de utsatts för. Berättelsen spelas in och läggs fram som bevismaterial i en domstol, och barnet behöver inte konfronteras med den åtalade i rätten. Offren har direkt tillgång till vård och stöd i Barnahuset.

Att Drottningen hade förordat inrättandet av Barnahus i Sverige vägde mycket tungt. World Childhood Foundation, som Drottningen grundat, bidrog till att Barnahus Linköping kom till och fortsätter att stödja etablerandet av Barnahus världen runt.

Mötet i Linköping organiseras av Östersjörådet

Visa

För att främja inrättandet av Barnahus eller liknande center i hela Östersjöområdet och utanför det.

Barnens rättigheter prioriteras av Östersjörådet under dess isländska ordförandeskap 2016–2017 och har varit ett område för regionalt samarbete sedan 2002. 

I organisationen ingår Barnahus Linköping, Child Circle i Bryssel och Linköpings universitet.

Mötet ingår i PROMISE, ett projekt som medfinansieras av Europeiska Unionen genom sitt Rights, Equality and Citizenship Programme (2014–2020).

Mötet stöds också av Barnahus i Stockholm och Island, Verwey-Jonker Institute i Utrecht och Kenter Jeugdhulp i Haarlem, båda i Nederländerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer