• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Dyra polisnotor hotar stadsfesterna

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköping är Augustifesten nu igång. Men det är en hotad fest – för snart kommer Förvaltningsrättens beslut om polisen ska få betalt för sin bevakning.

Om det blir så får både Linköping och Norrköping mycket kännbara extrautgifter.

Polisen anser att de behöver förstärka upp med sexton extra man under de tre dagar stadsfesterna varar. Med stöd av ordningslagen kräver Östgötapolisen 300.000 kronor av Norrköpings kommun för Augustifesten och 276.000 av Linköping för Stadsfesten.

– Enligt lagen har vi en skyldighet att ta betalt för den här typen av arrangemang. Bedömningen vi har gjort är att det här är kommersiella arrangemang som sker i vinstsyfte, säger Josef Zacharias, jurist hos polisen.

Betalt två gånger

Men både Linköping och Norrköping menar att det är fel att polisen ska ha betalt av skattebetalarna två gånger för samma jobb. Båda har överklagat till Förvaltningsrätten.

– Polisen ska finnas på plats på dagar och kvällar i stans centrum. Varför ska polisen ta betalt för det man ändå har som en ordinarie arbetsuppgift? Det är märkligt att man inte river den här fakturan. Jag tycker det är upprörande, säger Paul Lindvall (M), kommunalråd i Linköping.

Landets stadsfester hotade

Men polisen stödjer sina krav på en dom i Förvaltningsrätten som slår fast att Götborgs kommun och Västra Götalandsregionen ska betala polisnotan för Kulturkalaset, en betydligt större, men liknande stadsfest.
Nu hotas stadsfester i hela landet, menar kommunalrådet Lars Stjernkvist i Norrköping:

– Om det är så att polisen ska ha den här betalningen så är det ett hot mot vår och andra stadfester.

I år märks effekten av polisens krav. I Norrköping blir det till exexempel tre fyrverkerier istället för fyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet