Foto: Fredrik Sandberg / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ostlänken: Efter boendes oro – Trafikverket stryker fem sprängstenslager

Uppdaterad
Publicerad

Boende i närheten av Ostlänkssträckan Stavsjö-Loddby har i samråd för Ostlänken uttryckt stor oro för Trafikverkets förslag på fem ytor för tillfällig mellanlagring av massor och en oro för byggtrafik på Gamla Stockholmsvägen. Nu meddelar myndigheten att man stryker de fem ytorna.

SVT Nyheter Öst har tidigare rapporterat om boende runt Torsjön, som var en av de föreslagna platserna för Trafikverksts sprängstens- och jordmassor från bygget av järnvägstunneln genom Kolmården. Förutom påverkan på naturmiljön oroade sig de boende för byggtrafik.

Stryker fem ytor

Nu under måndagen meddelar Trafikverket att man stryker fem ytor för tillfällig mellanlagring av massor, däribland vid Torsjön.

– Trafikverket planerar istället att transportera massorna direkt till slutanvändare och därmed få till en bättre lösning för klimat, miljö, och ekonomi. Slutanvändarna kommer att lokaliseras genom samarbeten och upphandlingar och mottagare kommer att vara infrastrukturprojekt och industri- och fastighetsexploateringar säger Fay Scafe som är projektledare vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

Inga tunga fordon

Trafikverket meddelar också att man inte planerar några ytterligare arbetsvägar än att Stockholmsvägen kommer att nyttjas för etableringstrafik mellan Trafikplats Strömsfors och Persdal under en kortare tid i inledningen av tunnelbygget. Gamla Stockholmsvägen Persdal-Åby kommer inte trafikeras med tunga fordon utan bara byggarbetares persontransporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet