Hårdare riktlinjer: Gamla kommer tillbaka till sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var fjärde patient som skrivs ut från geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping kommer tillbaka inom en månad. Det har skett en ökning sedan Norrköpings kommun stramade åt riktlinjerna, att gamla ska hem och pröva efter en sjukhusvistelse.

Gerds 97-åriga pappa Lennart var inlagd på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han var i mycket dåligt skick och behövde dryck varje timme. Ändå skickades han direkt hem från sjukhuset.

– Då när han skulle åka hem insåg jag: Det här kommer inte att gå, han kommer inte att klara sig. Han var i för dåligt skick. säger hans dotter Gerd.

#hemtillvarjepris

Fick inte äldreboende

Hon ansåg att hennes pappa behövde komma in på ett äldreboende, i varje fall tillfälligt. Men trots att Gerd protesterade skickades hennes pappa hem.

Norrköpings kommun stramade åt riktlinjerna i maj förra året. Där står: ”Alla personer som läggs in på sjukhuset ska återgå direkt till hemmet.” Och så blev det. Hemtjänsten skulle komma var tredje timme.

– Jag insåg att det inte skulle fungera. Är du så sjuk då kan du inte ha tre timmars lucka mellan tillsynen. Även om hemtjänstpersonalen var bra när de väl var där så går det inte med så stora luckor, säger Gerd.

Flyttade in hos sin gamla pappa

Så Gerd tog ett drastiskt beslut. Hon tog ledigt från sitt lärarjobb i Stockholm, mitt under betygssättningen, och flyttade in hos sin pappa i Norrköping.

– Jag hade inget val. Det är jag som ska leva resten av livet med mina beslut. Och jag insåg att om jag inte gör det här så klarar han sig inte. Så illa var det, säger Gerd.

Återinläggningarna har ökat

Sedan Norrköpings kommun bestämde att de gamla på sjukhuset inte skulle få en korttidsplats, utan att man skulle hem och pröva först, har återinläggningarna på geriatriska kliniken ökat. Från 16-17 procent till 22-23 procent.

– Man kommer tillbaka för att man är sjuk på nytt. Man har till exempel fått en urinvägsinfektion hemma. För dig och mig så är det ingen big deal att man drar på sig en urinvägsinfektion, men det är det för de här gamla. För varje gång man varit inlagd så tullar man lite lite på deras reserver. En infektion av något slag kan verkligen få dem på fall, säger Ann Westöö som är chef för geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Regler kritiseras

De hårdare riktlinjerna har fått upprepad kritik sedan de infördes. SVTNyheter Öst har kunnat visa flera fall där det blev fel:

Toms pappa Vilhelm kom tillbaka till sjukhuset efter bara tio dagar i hemmet. Uttorkad, förvirrad och med begynnande liggsår.

Linnea skickades hem, för sjuk för att kunna använda larmet hon hade runt sin handled.

”Vi gjorde inga fel, det blev fel”

Samma dag som dokumentären Hem till varje pris sändes gick Norrköpings kommun ut med ett pressmeddelande där man sa att det i Linneas fall skett en ”felhantering” och att ”kommunen beklagar djupt”.

Men nu säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) att hon inte anser att det skedde några fel.

– Det är skillnad på att göra fel och att det blev fel. I det här fallet blev det fel.

Så du säger att man gjorde korrekt, men resultatet blev fel?

– Ja. När man ser att en person kommer hem och att den då behöver korttidsplats, då skulle det naturligtvis ha blivit en korttidsplats på en gång. Men det är inte alltid man kan bedöma det på en gång.

Men ni fortsätter ju ändå med att skicka hem andra gamla. Fortfarande ska man ju hem och pröva först?

– Grundprincipen, hem och pröva, grundar sig i att vi tror att det är bäst för den enskilda. Den grundprincipen, som vi är överens om i hela länet, den tror vi fortfarande på.

Var fjärde åker in igen

Nästan var fjärde patient som skrivs ut från geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping kommer tillbaka till sjukhuset inom en månad. I höstas skedde det vid 57 tillfällen.

– Det hade min pappa garanterat också gjort. De här personerna är så sköra och så sjuka när man skickar dem. Och ändå gör kommunen såna här riktlinjer, säger Gerd.

HÖR AV DIG!

Har du egna erfarenheter av det här? Som anhörig eller personal. Hör av dig. Du får vara anonym.

Mejla eller ring tina.enstrom@svt.se eller 011-210128.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet