Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Christine Rehnström är lokalpolisområdeschef i Linköping. – Bara för att det inte skjuts så betyder inte det att allt är lugnt, säger hon. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Efter skjutningarna i Linköping – läget fortsatt allvarligt

Publicerad

Linköping har drabbats hårt av skjutningar och dödligt våld. Men efter det senaste mordet i Ekholmen i januari tidigare i år har det inte rapporterats om fler skjutningar.

– Vi har fått många gängkriminella att lämna stadens gator, berättar Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Sedan april 2021 har sex personer mördats och skott avlossats vid minst 16 tillfällen i Linköping. Det senaste mordet skedde i Ekholmen den 28 januari då en man i 35-årsåldern sköts till döds på en parkering. 

– Det är jättebra att vi inte haft någon skjutning sedan dess men det betyder inte att vi inte har ett fortsatt allvarligt läge, för det har vi, säger lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Pågående gängkonflikt

Enligt Ann-Christine Rehnström finns det en fortsatt pågående konflikt mellan olika kriminella gäng och att även om det inte märks på ytan så jobbar polisen hårt för att förhindra nya skjutningar. De har fortsatt mycket resurser i utsatta områden, särskilt Skäggetorp, och har arbetat intensivt på utredningssidan.

– Vi har även gjort en hel del vapenbeslag det senaste havåret, förhoppningsvis har det förhindrat någon skjutning, säger hon. 

– Vi har haft svårt att få domar på skjutningarna men vi har ändå lyckats låsa in en del individer för annan typ av brottslighet, så som narkotikabrott och vapenbrott, säger hon.

Avhopparverksamhet

Hon berättar även att flera kriminella individer har lämnat Linköping av egen vilja.

– Det senaste året har vi jobbat aktivt med motiverande samtal så man kan bli en avhoppare och välja en annan väg i livet.

Avhopparna får hjälp med att hitta bostad på en annan ort och hjälp med att lämna det kriminella livet bakom sig. Avhopparverksamheten är ett samarbete med Linköpings kommun.

– Det är svårt att dra några slutsatser än men vi hoppas att våra insatser fungerar. Det här är ett arbete som kommer fortsätta flera år framåt.

Hör polischefen berätta om de kriminella gängens konstellationer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet