Efter stora fågelinfluensautbrott – skyddsområden hävs

Uppdaterad
Publicerad

I februari och mars drabbades totalt fem anläggningar i Östergötland av fågelinfluensa. Nu hävs samtliga skyuddsområden i länet och övervakningsrområdet tas bort den 21 april.

Enligt länsstyrelsen är vinterns utbrott av fågelinfluensa det största hittills i Sverige och Östergötland drabbades hårt med fem konstaterade fall på gårdar med slaktkyckling- och värphönsbesättningar.

Efter det har Östergötland haft restriktionsområden med den högsta skyddsnivån sedan 24 februari. Men igår meddelade Jordbruksverket att samtliga skyddsområden upphört.

Fågelinfluensa i Östergötland

– Det innebär att det har gått 21 dagar sedan den inledande desinfektion av anläggningarna genomfördes. Sedan måste vi vänta ytterligare 9 dagar innan övervakningsområdet tas bort. Det innebär att det tar minst 30 dagar efter att anläggningen har desinficerats innan alla restriktioner och skyddsnivå 3 kan tas bort, förutsatt att det inte blir några nya utbrott, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalts, SVA,  är det fortfarande viktigt att skydda sina tamfjäderfän mot smitta. Det gör man bäst genom att hålla dem inomhus.

Konstaterade fall i Östergötland

2021-02-24: Slaktkyckling i Linköpings kommun

2021-03-09: Värphöns i Mjölby kommun

2021-03-13: Värphöns i Linköpings kommun

2021-03-15: Värphöns i Mjölby kommun

2021-03-15: Värphöns i Mjölby kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet