Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen inträffade en fritagning vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Fritagningen ledde till en stor polisinsats med bland annat poliser med förstärkningsvapen längs E4:an. I klippet berättar polisen om insatsen. Foto: Tobias Holmqvist/John Senewiratne/SVT

20-åringen är internationellt efterlyst

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fortfarande inte gripit någon efter den väpnade fritagningen från Vrinnevisjukhuset i Norrköping – det berättade myndigheten under en presskonferens på torsdagen.

Mannen som fritogs är internationellt efterlyst, bekräftar polisen för SVT Öst, något Aftonbladet var först med att berätta.

Två maskerade män – beväpnade med vapenliknande föremål – tvingade med sig den dömda mannen från Kriminalvårdstransporten under onsdagseftermiddagen. Enligt uppgifter till SVT är den fritagne mannen dömd till tio års fängelse för mordförsök. En stor polisinsats har pågått sedan händelsen.

Polisen håller presskonferens

Under torsdagsmorgonen höll polisen en pressträff över telefon med det senaste från insatsen.

– Vi har ingen frihetsberövad i nuläget och förundersökningen ligger kvar hos polisen. Brottsrubriceringen från igår ligger kvar, säger John Andåker, utredningssektionschef vid polisen.

Polisen berättar att de efter händelsen gripit en person med anledning av händelsen – som sedan släppts efter förhör.

– Vi är tidigt i utredningen och kommer inte att gå ut med så mycket detaljer för det kan riskera att försvåra utredningen, säger John Andåker.

Inte verksam i Norrköping

Enligt polisen är den fritagne personen inte hemmahörande i Norrköping och inte heller verksam där.

– Vi ser vi i nuläget händelsen som en isolerad händelse. Den fritagne avtjänar ett fängelstraff och den fritagne, så vitt känt för oss, är inte hemmahörande i Norrköping och inte heller verksam i Norrköping, säger Peter Wahlberg.

Internationellt efterlyst

Under torsdagen begärdes 20-åringen internationellt efterlyst, något Aftonbladet var först med att berätta. Uppgifterna bekräftas av polischefen John Andåker, som under torsdagseftermiddagen berättar att  processen nu är helt genomförd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis med förstärkningsvapen kunde ses på E4:an under onsdags eftermiddagen. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset

Mer i ämnet