Kommunekologen John Ringström vid en avsågad tall Foto: SVT

Ekologen visar varför han vill stoppa byggplaner

Uppdaterad
Publicerad

På Norra Finnö i Sankt Annas skärgård vill en markägare skapa tomter för ett 20-tal hus. Men det vill inte kommunekologen i Söderköpings kommun, som menar att stora naturvärden skulle försvinna.

Delar av området klassas om en så kallad nyckelbiotop, vilket betyder att den har en nyckelroll för bevarandet av sällsynta växt å djurarter.

– Sådan här natur är jätteviktig. Det finns 1800 olika rödlistade arter som är direkt knutna till orörd skog, säger kommunekologen John Ringström i Söderköping.

Bot på 40 000 kr

Markägaren dömdes också för otillåten miljöverksamhet och fick en bot på 40 000 kronor för två år sedan, efter att ha avverkat ett antal tallar på marken.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att man skickar ute en signal, att vi på kommunen säger nej när det skett en olaglig avverkning, säger Ringström.

I artikeln nedan ger markägaren sin bild av historien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer