Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronaepidemin ut att komma med en dyr räkning i form av uteblivna skatteintäkter för Region Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Ekonomiskt jättetapp om turismen uteblir

Publicerad

Gotland kommer att drabbas hårt om turistsäsongen inte kommer igång. Det berättade Region Gotland på en presskonferens idag. Man kommer snart att skicka en skrivelse till regeringen om särskilt stöd.

Efter att stora evenemang som almedalsveckan och medeltidsveckan ställts in så finns förhoppningar om att turismen ändå ska kunna komma igång och därmed rädda en del av de företag som är så viktiga för samhällets ekonomi. Redan nu så ser coronaepidemin ut att komma med en dyr räkning i form av uteblivna skatteintäkter.

– Den senaste prognosen från SKR ger en beräkning på på 156 miljoner som vi tappar i beräknade skatteintäkter, säger Eva Nypelius och säger att då tillkommer också kostander för lokala stödpaket och ökade försörjningsbidrag.

Vill ha särskilt stöd

På grund av den påverkan som reserekommendationerna får för Gotland så kommer regionen att skicka en skrivelse till regeringen för att få särskilt stöd.

– Vi kommer att skicka ut enkät till företagare i dag som jag hoppas att alla deltar i. Detta för att vi ska kunna beskriva läget. Hur kommer det här slå i mot näringslivet, och hur kommer det att slå mot jobben på Gotland? Vi ser nu att vi kommer att behöva speciella åtgärder för Gotland om restriktionerna hålla i sig, säger Eva Nypelius.

I början av juni förväntas Folkhälsomyndigheten att komma med besked om hur man ser på sommaren och turistandet i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet