Foto: SVT

Eldningsförbud i Norrköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun meddelar på tisdagskvällen att man i samverkan med och på inrådan av Räddningstjänsten Östra Götaland har beslutat om eldningsförbud i kommunen från och med klockan 12 imorgon, den 24 juni.

Brandrisken i Norrköping, samt närliggande kustkommuner, bedöms vara betydligt högre än i flera andra av länets kommuner.

– Min bedömning är att vår kommun inte kan avvakta länsstyrelsens beslut om ett regionalt eldningsförbud, då väderprognosen pekar på temperaturer kring 30 grader, säger säkerhetschef Richard Tjernström i ett uttalande.

Beslutet gäller tillsvidare.

Beslutet:

Norrköpings kommun föreskriver med stöd av andra kapitlet sjunde paragrafen i förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor att följande ska gälla för Norrköpings kommun:

Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera). Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg.

Förbudet gäller från onsdagen den 24 juni klockan 12:00 fram till beslut om föreskriftens upphävande.  

Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet