Arkivbild från när Saab visade det nya spaningsplanet GlobalEye. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Emiraten vill köpa mer av Saab

Uppdaterad
Publicerad

Förenade arabemiraten är intresserat av att köpa mer av försvarskoncernen Saabs flygburna övervakningssystem GlobalEye, en affär som tidigare kritiserats av Amnesty.

I samband med flygmässan i Dubai har Förenade arabemiraten uttryckt en önskan om att göra en tilläggsorder gällande systemet, enligt ett pressmeddelande.

”Enligt dagens tillkännagivande skulle det potentiella ordervärdet kopplat till detta tilläggskontrakt vara USD 1,018 miljarder”, skriver Saab. Det motsvarar runt 9,8 miljarder kronor.

Linköping

Förenade arabemiraten har tidigare köpt systemet 2015 och 2017.

– Det är inget snack om att det förekommer grova kränkningar mot mänskliga rättigheter i Förenade arabemiraten. Landet deltar också i kriget i Jemen, sade Maja Åberg, sakkunnig i vapenfrågor på Amnesty International, till TT i september i samband med att organisationen släppte en rapport.

Förhandlingar återstår innan ett kontrakt på en order kan skrivas, uppger Saab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet