Både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har också köpt den svenska försvarskoncernen Saabs avancerade radarsystem Global eye. Foto: TT

Svenska vapen säljs till länder som krigar i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Det flera år långa inbördeskriget i Jemen har drivit två miljoner människor på flykt, dödat uppemot 10 000 och orsakat en hungerkris för 22 av landets 28 miljoner invånare. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, länder som köpt vapen av Sverige, deltar i kriget sedan tre år tillbaka.

Mellan 2010 och 2014 har Saudiarabien köpt svenska vapen för över fem miljarder kronor och svenska vapenföretag har beviljats exporttillstånd till Förenade Arabemiraten för 10,6 miljarder kronor så sent som 2016, ett år efter det att landet gick in med trupper och stridsflyg i krigets Jemen. Norge och Tyskland, däremot, har sedan 2017 stoppat exporten av krigsmaterial i strid till Förenade Arabemiraten.

Saudiarabien har bland annat köpt pansarvärnsroboten Bill, ett effektivt vapensystem för att ta ut stridsvagnar och bepansrade fordon. Förenade Arabemiraten har köpt den svenska försvarskoncernen Saabs avancerade radarsystem Global eye. Saudiarabien har tidigare köpt Global eyes föregångare Erieye.

Kan vara brott mot krigets lagar

Det finns inga bevis på att de svenska vapensystemen har använts i krigets Jemen. Men frågan är förstås varför de båda länderna skulle köpa avancerade vapensystem för miljarder utan att använda dem i krigets Jemen. Den saudiledda alliansen urskiljningslösa flygattacker mot de rebellkontrollerade områdena har dödat ett stort antal civila. Om det svenska Global eye använts för att lokalisera mål för stridsflyget kan det, menar kritiker som organisationen Svenska Freds och biståndsorganet Diakonia, vara ett brott mot krigets lagar.

Vapenexport måste förbjudas om FN utfärdar ett vapenembargo. Men eftersom USA och Storbritannien, är stora vapenexportörer till Saudiarabien talar inget för ett vapenembargo just nu. Båda länderna är ju permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd som bara utfärdar vapenembargon om alla i rådet är eniga.

Vägs mot våra intressen

I övrigt kan vapenexporten förbjudas om den strider mot krigets lagar, kränker mänskliga rättigheter eller strider mot Sverige internationella förpliktelser och utrikespolitik. Men det ska vägas mot våra intressen att sälja vapen av säkerhetspolitiska skäl och hur pass stor den skada de svenska vapnen orsakar civila.

Om ett vapen i huvudsak förstör militära mål men samtidigt oavsiktligt dödar civila är det inget hinder för export. Myndigheten Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) avgör vilka svenska vapen som får exporteras.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.