Vår reporter Mimmi Moberg, berättar om mötet med 21-åringen Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Huvudmisstänkt i högskoleprovfuskligan släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige mannen från Lund är huvudmisstänkt och släpps nu fri med omedelbar verkan. Detta efter att mannens advokat Leif Silbersky tagit upp frågan i tingsrätten.

– Det finns inga hinder till detta, konstaterar rättens ordförande Lars Gunnar Lund.

Tingsrätten anser att han medverkat så pass mycket i utredningen att det inte längre finns några skäl att hålla honom frihetsberövad. Han är dock fortfarande misstänkt för brott.

Högskoleprovsfusket

SVT Nyheter Östs reporter på plats, Mimmi Moberg, berättar att 21-åringen sagt till henne att han vid frisläppandet saknade pengar, mobil med mera och inte visste hur han skulle ta sig hem från Linköping.

Hör mera i klippet ovan.

Advokat Bertil Dahl, den 23-årige broderns försvarare, ville också att hans klient skulle släppas på fri fot, men där hade rätten en annan inställning. Han ska vara fortsatt häktad med restriktioner, eftersom han inte på samma sätt medverkat till att föra utredningen framåt.

Den 26-årige broderns advokat yrkade på fredagseftermiddagen att hans klient skulle släppas ur häkte. Men tingsrätten gjorde, precis som med den yngre brodern, bedömningen att det inte föreligger skäl till detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet