Striden om vägen har intagit riksdagshuset. Foto: Foto: Karin Fallenius SVT

”En svart plump i vår svenska demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har byalaget utanför Söderköping drivit frågan om väg 801 till riksdagshuset i Stockholm. Men där handlar kampen inte om hurvida de ska tvingas ta över underhållsansvaret för vägen ifrån staten eller inte, utan om att processen är odemokratisk.

Rättsosäkert, människor klämda under lagen och hela Sverige ska leva. Det var budskapen när byalaget Drothem med Ingegerd Edman i spetsen höll en dragning i riksdagshuset inför en publik av riksdagsledamöter, kommunrepresentanter och enskilda personer engagerade i frågan.

– Vi är här för att det som pågår är en svart plump i vår svenska demokrati  och då är det bara riksdagen som kan ändra på det, säger Ingegerd Edman talesperson för byalaget utanför Söderköping.

Väg 801

”En väldigt rättsosäker process”

Byalaget är missnöjda över hur det går till när Trafikverket gör så kallade indragningar av allmänna vägar. I byalagets fall handlar det om väg 801 utanför Söderköping, som byalaget inte vill ta över underhåll och ansvar för. Det har vi berätta om tidigare i flera inslag.

– På Trafikverkets egen avdelning juridik- och planprövning beslutas det om Trafikverkets egna förslag ska gå igenom, säger Edman under dragningen. Det är inte rättssäkert alls, normalt sett finns det en opartisk juridisk domstol som man kan gå till.

Runt om i landet finns liknande ärenden i 34 kommuner, bland annat i Salem söder om Stockholm.

– Det är en väldigt rättsosäker process där den enskilda människan är helt i underläge mot Trafikverket, tycker det moderata kommunalrådet Lennart Kalderén i Salem.

Trafikveket som inte själva deltog på mötet tycker dock inte att det finns problem med hanteringen av sådana här ärenden.

– Det känns rättsäkert, utifrån att vi har delat upp oss inom Trafikverket. En instans gör en utredning och en annan fattar beslut, och sen är det beslutet överklagningsbart, säger Anna Fällbom enhetschef på Trafikverket.

”Väglagen bör ses över”

Bland åhörarna fanns flera östgötska riksdagsledamöter bl a Johan Andersson socialdemokrat från Motala.

– Jag tycker att det är rimligt med en översyn av den nästan 50 år gamla väglagen och den praxis som finns i sådana här ärenden, säger Andersson som också sitter i riksdagens trafikutskott.

– Vi behöver diskutera balansen mer mellan hur mycket väg som ska drivas av privata vägföreningar och hur mycket staten ska ta ansvar för, säger Betty Malmberg (M) riksdagsledamot från Ödeshög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väg 801

Mer i ämnet