Hagebyhöga kalkkärr utanför Vadstena ska restaureras. Foto: TT

EU-pengar ska få orkidéer att frodas i Vadstena

Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland har fått projektmedel av EU. Det för att restaurera värdefulla ängs- och betesmarker. Bland anant kommer pengarna gå till Åkermark i Hagebyhöga kalkkärr utanför Vadstena.

Projektmedlen ges till Länstyrelsen i Östergötland tillsammans med tio samarbetspartners – och projektet ska pågå i nästan sju år och har en total budget på cirka 14,5 miljoner euro. Sammanlagt ska 1100 värdefull mark i 76 olika områden i Sverige restaureras. Samtliga ingår i Natura 2000, vilket är EU:s nätverk för skyddad natur.

”Större effekt”

– Vi tycker det är väldigt roligt att få dessa medel så att vi tillsammans med markägare och djurhållare kan få tillbaka fler av våra blommande ängar och betesmarker. Samarbetet mellan så många länsstyrelser är också givande och gör att vi får större effekt av våra åtgärder, säger Ulrica Swärd, chef på Länsstyrelsen Östergötlands enhet för naturskötsel i ett pressmeddelande.

Vadstena

I Östergötland kommer bland annat åkermark som ingår i Hagebyhöga kalkkärr utanför Vadstena restaureras genom schaktning och restaurering av hydrologin. Man hoppas att det ska leda till att man återigen ska kunna se orkidéer på den gamla åkermarken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet