Stor solcellsanläggning utanför Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson/Arkiv

Explosionsartat intresse för att anlägga solcellsparker

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna för att använda mark till solcellsparker har öka explosionsartat under 2022 och ser ut att fortsätta uppåt. Länsstyrelserna i åtta län i södra Sverige vill utveckla regelverket för att kunna handlägga ärendena snabbare.

– Anledningen till att vi gör detta är att vi vill hitta ett gemensamt förhållningssätt och göra det lättare och snabbare att bygga ut alternativa energikällor men också för att solcellsbranschen ska veta vad som gäller. Den gröna omställningen måste göras och solkraften är en del i det arbetet, säger Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf, i ett uttalande.

Dagens regler är inte anpassade för de stora solcellsparker som nu planeras. Myndigheterna ser en risk för att lagarna tolkas olika i olika län. Det handlar bland annat om avvägningar mellan elproduktion och jordbruk.

Flest anmälningar i länet finns idag i Norrköpings kommun.

I videon nedan kan du besöka en av landets största solcellsparker som också lagrar el i ett gigantiskt batteri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Egentligen är batteriet för dyrt för att bara lagra el som man vill sälja vid ett annat tillfälle. Se här Fredrik Remneblad om hur det blir lönsamt. Foto: Lena Liljeborg/SVT

De län som gjort en gemensam kartläggning är:

Skåne, Halland, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Västra Götaland och Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.