Foto: SVT

Få ställen att tömma båtlatrinen på

Uppdaterad
Publicerad

Totalförbudet mot att tömma avloppsvatten från båtar direkt ut i hav och sjöar närmar sig. Men många tycker att det är glest med ställen att tömma avfallet på och nu befaras det att situationen inte kommer att bli bättre fram till den nya lagen.

I Arkösunds gästhamn finns en latrintankstömmare att suga ur toalettavfallet från sin båt med.

– Intresset är stort och miljömedvetandet är också stort, säger Peter Nydahl, hamnkapten i Arkösunds och Oxelösunds gästhamn.

Även i Oxelösunds gästhamn har det byggts en tömningsstation och de har delvis betalats med ett statligt bidrag. På det sättet har sex stationer tillkommit i Sörmland och Östergötland de senaste åren. Det finns fler sedan tidigare men det räcker inte tycker länsstyrelserna.

– Det skulle egentligen behövas fler för det är ganska långt mellan dem som finns, säger Maria Åslund, vattenekolog vid länsstyrelsen i Östergötland.

Hon ser nu risken att antalet inte kommer att öka tillräckligt. För från och med i år är bidraget i praktiken borta och 2015 blir det ett totalförbud mot dumpning av toaavfall från båtar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.