Arkivbild. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Utbrott av fågelinfluensa i Linköping – 14 000 kycklingar avlivade

Uppdaterad
Publicerad

Enligt länsstyrelsen har det skett ett fågelinfluensautbrott på en gård med ekologiska slaktkycklingar i Linköping. 14 000 kycklingar har nu avlivats, något Corren var först att rapportera om. 

Hela byggnaden kommer enligt länsstyrelsen Östergötland att saneras. Jordbruksverket har även beslutat om spärrförklaring vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningarna utan Jordbruksverkets tillstånd.

– Det här är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen och det är inte läge att slappna av ännu. Det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Restriktionsområde på 10 kilometer

Jordbruksverket har upprättat restriktionsområden på 10 kilometer kring gården i Linköping, där särskilda restriktioner gäller.

– Vi hittar fortsatt positiva fall bland vilda fåglar och fallen på tamfjäderfän i Östergötland och Västergötland visar att smitta förekommer i områden där vi ännu inte hittat fall på vilda fåglar. Fåglarnas vårflytt är på gång och det kommer att innebära fortsatt hög smittrisk och även risk i områden längre norrut i landet. Undersökningar vi har gjort av virus tyder på flera olika introduktioner från vilda fåglar samt spridning mellan hus inom stora anläggningar, men vi har ännu inga tecken på spridning mellan tamfjäderfäbesättningar, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog, SVA i ett pressmeddelande.

Enligt Livsmedelsverket finns det ingen risk att äta kyckling eller ägg, men djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och kontakta vetrinär om fjärderfän visad ökad dödlighet, minskat foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Det är en sjukdom som främst påträffas bland vilda fåglar – men smittas ibland till tama fågeldjur. 

I dagsläget finns restriktionsområden i Skåne, Kalmar och Östergötlands län efter lokala utbrott, enligt Jordbruksverket.

Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt.

Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet